Wie zijn jullie en welke stijl spelen jullie ?

Deze vraag over “wie en welke muziek stijl we spelen” komt vaak op ons pad; in deze blog kan ik dat
het beste toelichten 😉
Wij zijn het duo “Jeroen & Eline : Jeroen Timmers op gitaar en Eline Toebes op cello.

Eline speelt dus cello en heeft een klassieke opleiding gehad. Zij speelt heel veel klassieke stukken, maar kiest ook vaak aparte, mooie, gevoelige en bijzondere stukken uit. Ze verdient haar geld met populaire klassieke stukken in kleine en grote orkesten. Daarnaast staat ze erg open voor nieuwe muziek. Dat zie je aan haar ogen en dan vraagt ze me: “ heb je al een nieuw stuk? Yesss!”

Jeroen : Als jongetje van 9 jaar ben ik ooit begonnen met lessen klassiek gitaar op de Bredase muziekschool. Ik speelde van alles: van Villa Lobos tot Sacksioni, maar vond al gauw elektrische gitaar spelen in bandjes véél leuker; eerst pop en rock en vanaf mijn conservatorium-periode steeds meer in bigbands en grote professionele orkesten die van alles speelden: jazz, evergreens, filmmuziek, blues, populair, soul, cross-over etc.

“Ik miste iets ..”

Ik heb zeg maar van alles gespeeld, maar toch miste ik iets……namelijk het creatieve: zelf liedjes maken en improviseren.  Ik werk ook inmiddels meer dan 10 jaar samen met een te gekke zangeres/singersongwriter: Claudia Robbens. ( ClaudiaRobbens.com) Gewoon elke week liedjes schrijven, uitproberen, weggooien, opnieuw beginnen, bijschaven totdat er een pareltje ontstaat. Heerlijk! We worden er steeds beter in, zeker dmv. optredens.

Magie

Eline en ik hebben elkaar ontmoet als collega-docent op een muziekschool. Het lesgeven is onontbeerlijk, maar we doen het met veel overgave.

We speelden in 2017 tijdens een lerarenconcert 1 van mijn composities, “Theresia”; dat klonk zo bijzonder! Dat het zo mooi zou gaan klinken, had ik niet durven dromen. Dat smaakte naar meer, dus zo is onze samenwerking, ons duo, tot stand gekomen : “de één komt met composities/idee en de ander reageert en voegt iets magisch toe”. Zo ontstaat interactie en daarom vind ik samenspelen bijzonder.

Welke muziek stijl spelen we

Het is heel lastig om te zeggen welke stijl we spelen. Het is gewoon niet te doen om 1 stijl te kiezen!
Ik vind zoveel muziek mooi: Americano, Jazz , Blues, Spaans Klassiek…. er is inspiratie genoeg: Eva Cassidy, Bonnie Raitt, Ricky Lee Jones, Sting, Van Morisson,Bill Frisell, Pat Metheny en ook Piazolla, Baden Powell, Debussy, Ravel : allemaal zulke mooie voorbeelden.
Er zijn zoveel goeie songwriters en componisten, hoe blijf ik dan origineel?

Één ding blijft voor mij als componist toch het belangrijkst: ik ben altijd op zoek naar diepere lagen, schoonheid en soul: het moet mij raken en ik wil me niet laten leiden door 1 specifieke stijl. Ik denk ook niet in stijlen tijdens het ‘maken’.
Het werkt verhelderend om ideeën uit te werken en het zowel solo als met met Eline te spelen. Met Eline klinkt het nog mooier. Het heeft te maken met kippenvel en vertrouwen. Ben soms lekker eigenzinnig en niet gauw tevreden.

Meest gestelde vraag : “Wat is je micro-niche ?”

ofwel : ” waar zijn jullie mee te vergelijken?
Nou vooruit dan, ik heb er eentje gevonden: Montana Skies ( stijl : “Cross-over” )
Dit komt in de buurt, maar toch weer een beetje te barbaars 😉

Wat vinden jullie eigenlijk, wat voor muziek stijl spelen we hier ? (Luister maar eens: )

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.